103 RADNIC – vlajková iniciativa nabírá rychlost

Ačkoliv 3. ročník iniciativy Moravské národní obce Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích započal teprve nedávno (9. ledna), postupuje nezadržitelně vpřed. Starosta města Šumperka — Mgr. Zdeněk Brož, poslal na naší adresu velice hezký a poučný dopis, jenž naleznete v příloze. Podpora přišla i z města Miroslavi. Během krátké doby nám opětovné vyvěšení moravské žluto-červené vlajky s orlicí potvrdilo již 103 moravských radnic. Jsou mezi nimi například Šumperk, Blansko, Znojmo, Ivančice nebo Tovačov. S vyvěšením opět počítají také v českých Jindřichovicích pod Smrkem (Liberecký kraj). Nově se připojuje Tasov, rodiště kněze, spisovatele a básníka Jakuba Demla nebo Dalečín, který se nalézá u Vírské přehrady.

 
   Reakce zástupců oslovených samospráv jsou velice kladné, považují to „za samozřejmou záležitost“. K Moravě a k její vlajce se hrdě hlásí také obce na západní Moravě v Kraji Vysočina. Zde se MNO setkává s reakcemi typu „Jsme rádi, že nás berete jako Moravu“, „Chceme se moravskou vlajkou pochlubit“ nebo „Chceme vyvěšovat moravskou vlajku i v jiné dny než na Cyrila a Metoděje“. Tato aktivita ohledně vyvěšování mor. vlajky i v jiné dny než na nejvýznamnější moravský den, tj. na svátek Cyrila a Metoděje, vzešla od zástupců samospráv na severozápadní Moravě loňského roku. Proto MNO nedávno zpracovala dokument Významné moravské dny, ve kterém některým radnicím předkládá další možnosti, jak smysluplně moravskou vlajku využít. Materiál si můžete prohlédnout v příloze. Na Blanensku nám starosta Šebetova prozměnu sdělil překvapivou zprávu — loni moravská vlajka zavála také v sousedních obcích Cetkovice a Borotín. O vyvěšení jsme nevěděli. Opět to potvrzuje fakt, že si naše iniciativa žije vlastním životem a nalézá si různé cestičky, jak se lidově říká, na světlo Boží. A co VY, nechcete být také tou pomyslnou cestičkou?
 

Vladimír Novotný

 

místopředseda MNO

 

hlavní koordinátor iniciativy

 
 

e-mail: novotny@zamoravu.eu

 

mobil: (+420) 731 183 041

 
 

 
 
 
 
 
 

Podpora města Šumperk (2012)
PDF |1,34 MB|

Podpora města Šumperk (2012)
Podpora města Šumperk (2012)

 
 
 

Významné moravské dny (2012)
PDF |520 kB|

Významné moravské dny (2012)
Významné moravské dny (2012)

 
 
 

Přehledná mapa

 
Na následující mapě je vidět obce a města, u kterých je nám známo, že vyvěšují nebo se chystají vyvěšovat moravské vlajky v roce 2012.
 




Pokud chcete mapu zobrazit v samostatném okně, klikněte prosím sem.
 
 
 

Reakce představitelů obcí, měst a krajů (2012)
PDF |1,09 MB|

Reakce představitelů obcí, měst a krajů
Reakce představitelů obcí, měst a krajů (2012), strana 1

Reakce představitelů obcí, měst a krajů
Reakce představitelů obcí, měst a krajů (2012), strana 2

Reakce představitelů obcí, měst a krajů
Reakce představitelů obcí, měst a krajů (2012), strana 3

5 odpovědí na “103 RADNIC – vlajková iniciativa nabírá rychlost”

  1. Pěkné, 5.7. a 28.10. se prolínají moravské národní se státními

  2. Vyvěšení moravské vlajky přislíbil i Ing. Ston, starosta obce Bludov, kde jsou v žerotínské hrobce při kostele sv.Jiří uloženy tělesné pozůstatky jednoho z největším Moravanů, zemského hejtmana a politika evropského formátu Karla Staršího ze Žerotína.
    J.Kvapil

  3. Kdyby tak bylo více povědomí na Valašsku, kraji hodnotnějším, než jiné. Jenže tu je buď přílišná sebestřednost, nebo kapitulantství…

  4. Co podpora ze Slovenských obcí? Myslím že nám naši východní bratři v této věci hodně rozumí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *