BRADLO – Reportáž z 2. Setkání moravských patriotů

V sobotu 25. srpna 2012 se na skalnatém vrcholu Bradla konal 2. ročník akce, příznačně nazvané Setkání moravských patriotů — sraz vlastenců, jimž nechybí hrdost na moravské zemské tradice, bohatou historii a nezaměnitelnou kulturu nás Moravanů. Také letos akci organizovalo naše Místní sdružení MNO Uničovsko, za podpory Oblastního sdružení MNO Haná, a za spolupráce s obcí Lipinka, městem Loštice a Společností Aleše Balcárka. Noční déšť a ranní obloha zatažená šedou záclonou mraků sice nevěštila zrovna ideální počasí pro vycházku do přírody, ale i tak se mnoho Moravanek a Moravanů nedalo odradit od účasti na tomto krásném přátelském setkání.

 
     Také letos čekalo na všechny účastníky, kteří dorazili na vrchol Bradla (600 m n. m.), malé překvapení, v podobě pěkného pamětního listu a malého pohoštění. Loni při prvním ročníku jsme moravské patrioty, díky panu starostovi města Loštice — PhDr. Ctiradu Lolkovi, pohostili „zdravó tvaružkovó svačenkó“. Letos pro změnu moje žena Daniela napekla plnou krabici moravských svatebních koláčků. O to, aby přítomné moravské patrioty netrápila žízeň, se postaral Pavel Lolek (člen MNO Uničovsko), který zajistil dostatečné množství piva Moravan, z produkce nedalekého pivovaru v Litovli. Nezapomněli jsme ani na motoristy, pro které bylo připraveno nealkoholické pivo Zubr Free. Moravské koláčky s tvarohem všem Moravankám i Moravanům ohromně chutnaly, a když se přes mraky prodralo sluníčko, tak nás skvěle osvěžilo lahodně hořké pivo Moravan.
Vrcholovou skálu jsme také letos ozdobili moravskými vlajkami (žluto–červenými bikolórami se zemským znakem). Tyto symboly naší země vzbudily velkou pozornost. Mnoho účastníků setkání se nechalo s moravskou vlajkou hrdě vyfotografovat.
Většina účastníků využila také vrcholové knihy, aby do ní mohla zaznamenat své zážitky a pocity z výstupu na Bradlo. Těší nás to! Vždyť o instalaci schránky i o údržbu, doplňování a archivaci vrcholových knih, se stará právě naše Místní sdružení. Velké uznání si za tuto obětavou práci zaslouží především náš věrný příznivec Standa Knebl a velká opora našeho sdružení — Pavel Lolek. „Šohaji, děkojo Vám!“
Na vrchol naší oblíbené hory Bradlo dorazilo (kromě mnoho nám známých příznivců), také několik nových zájemců o spolupráci při našich snahách o emancipaci naší Moravské země. Mezi nás přišli například také manželé Gáborovi z obce Paseka, kteří nám přislíbili účast i na dalších našich setkáních. Především pak na největší promoravské akci Den za Moravu, která se uskuteční letos 29. září v Brně. Paní Kateřina Gáborová dokonce podepsala přihlášku do našeho občanského sdružení, a tím posílila naše Místní i Oblastní sdružení.
Účastníci setkání si mohli prohlédnout Pavlovu sbírku historických pohlednic a starých i novějších fotografií Bradla a okolních obcí. Bylo zajímavé vidět, jak se zdejší krajina a samotný vrchol změnily po několika desetiletích či staletích. Na Bradlo dorazilo také mnoho příznivců cyklistiky. Těsně pod vrcholem totiž vedla trasa závodů 11. ročníku Moravského bikemaratonu na 50 a 80 kilometrů: http://www.cyklomorava.cz/. Velmi rádi jsme proto moravskou vlajkou povzbudili především závodníky z pořádajícího Cykloklubu Morava, který působí v nedaleké obci Leština. Samotní bikeři to velmi ocenili.
Moje uznání si zaslouží všichni, kteří se nedali odradit ranní zataženou oblohou a na vrchol vystoupali. Především bych zmínil našeho aktivního člena, pana Jarka Pavelku, který přijel až z dalekého Frýdku-Místku.
Velké poděkování za obětavou práci si zaslouží také moje žena Daniela, velká opora našeho sdružení. Dále Pavel Lolek a předseda Místního sdružení MNO Sever, PhDr. Tomáš Skoumal, který se zasloužil o dobrou propagaci tohoto přátelského setkání opravdových moravských patriotů. Už nyní se těším na příští setkání s Vámi, členy a příznivci našeho sdružení. Věřím, že naše akce budou stále větší a krásnější.
 

Za Moravu!

Stanislav Blažek

 

předseda Oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *