PAVEL VOŘÍŠEK: „Zážitky z expedice s Vámi chceme sdílet“

Devítičlenný tým čtyř cyklistů a čtyř členů realizačního týmu, složeného z filmového štábu a lidí starajících se o kontakt s veřejností, se 26. července 2013 vydává na svou cyklistickou expedici. Možná díky tomu, že se jedná o expedici, která vede ve stopách dějinných událostí, které Slovany vedly k jejich kulturnímu rozkvětu a polo­žení základů naší společnosti, tedy k prvním zákonům, vlastnímu slovanskému pís­mu (Hlaholici), výkladu křesťanství v našem jazyce, a v neposlední řadě i k jedné věci v té době nevídané, a to tomu, že byla staroslověnština schválena jako boho­služebný jazyk. Přitom stačilo velice málo a vše by bylo úplně jinak.

 
     To vše je odkazem na to, co se tehdy před 1150 lety událo, a snad právě, ale nejen proto, by se tato expedice dala nazvat poutí. Cesta bude zakončena 24. srpna 2013 na Velehradě.
 
Oslnovice — Istanbul — Soluň — Benátky — Velehrad
 
Bude to dlouhá a velice zajímavá cesta, která povede z Oslnovic, tedy jihozápadní Moravy od nádherného secesního kostela. Pojedeme z České republiky přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a Řecko do Turecka, kde bude náš první cíl — Istanbul. Tato první část cesty vede po stopách vyslanců moravského knížete Rastislava, kteří byli vysláni do tehdejší Konstantinopole, centra Byzantské říše, s žádostí o učitele křesťanství. Nakonec Velkomoravané dostali mnohem víc. Další část expedice povede cestou, po které nejpravděpodobněji doputovali Cyril a Metoděj na Velkou Moravu. Z Istanbulu, tedy z Turecka, tak přejedeme do řecké Soluně; poté cesta nekončí, ale dle finančních možností se rozhodneme zda cestu do Benátek absolvujeme na trajektu, nebo doprovodným autem (Soluňští bratři se pravděpodobně tento úsek plavili po moři). Cesta z Benátek nás povede po jantarové stezce až na Velehrad. Tato trasa byla zvolena po dlouhé době pátrání a mnoha konzultacích s odborníky na tuto problematiku, měla by tedy snad odpovídat trase Cyrila a Metoděje, i když cesta těchto dvou pro Evropu významných osobností na Moravu není přesně zdokumentována.
Celá naše výprava plánuje nocovat vždy tam, kam daný den dorazí, a podle toho, jaké budou možnosti v místě. Pod širá­kem, ve stanu, u dobrých lidí na zahradě, v pokoji nebo pod mostem. Sám jsem velice zvědav, co nám cesta přinese. Pokud jde o jídlo, základní suroviny si asi povezeme s sebou a cestou budeme kupovat jen věci nutné, nebo ty, které by se cestou zkazily. Také věřím, že se v našem rozpočtu najdou nějaké prostředky na místní speciality. Na naší expedici je jedinečné i to, že účastníci cesty nejsou žádnými profesionálními cyklisty, ale pouze se pro tuto dalekou cestu nadchli a rozhodli se vydat na kole tam, kam většina lidí létá letadlem.
V průběhu cesty bude natáčen dokument a na sociálních sítích se budou průběžně umisťovat informace o průběhu cesty. Dokonce díky tomu, že s námi jede i filmový štáb, budeme mít také video blog. Jsme jak na Facebooku, tak na Twit­teru. Zážitky z expedice s Vámi chceme sdílet, můžete se stát členy našeho virtuálního týmu, sledovat a komentovat dění nebo sdílet informace o nás s vašimi přáteli; více informaci najdete na webu www.cm2013.cz a sociálních sítích www.facebook.com/CestaKPismu a https://twitter.com/Cesta_K_Pismu.
Sestava týmu je následující: Daniel Kompas (zvuk), Pavel Mašek (kamera, režie), Marta Ochmanová (PR manage­ment), Dáša Rybářová (putování na kole), Hana Uhlířová (PR management, catering), Pavel Voříšek (produkce, organi­zace, putování na kole), Vojtěch Weiss (putování na kole), Marta Vyskočilová (putování na kole). Kdo je ten devatý/á? To bude překvapení.
 

Pavel Voříšek

 

Organizátor cykloexpedice Cesta k písmu

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Jedna odpověď na “PAVEL VOŘÍŠEK: „Zážitky z expedice s Vámi chceme sdílet“”

  1. Však už jsem jim napsal, že Oslnovice nejsou v Čechách jak mylně uvádí pod jednou z fotek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *