HODONÍN – Prohlídka Muzea naftového dobývání a geologie

Těžba ropy na Moravě? Morava přece není Texas ani Kuvajt. Není to příliš známo, ale na Moravě se ropa těžila téměř 100 let. Dokumentuje to unikátní expozice Muzea naftového dobývání a geologie (MNDG). Muzeum mapující těžbu ropy na jihu Moravy bylo otevřeno v roce 2006 a je jediné svého druhu ve střední Evropě. Je umístěno v bývalých hodonínských kasárnách a přibližuje návštěvníkům nejen bohatou a zajímavou industriální a svébytnou minulost regionu, ale také znalosti o vzniku a akumulaci ropy a zemního plynu, těžebních metodách a dopadu průzkumu a těžby.

 
Expozice je doplněna řadou interaktivních modelů a reálných exponátů. Návštěvníci si mohou osahat skutečnou surovou ropu, poznat její chemické složení a také dopady těžby na životní prostředí. V Muzeu se nachází také unikátní sbírka hornin a zkamenělin z neogénu a jury.
Nadšenci, kteří muzeum vybudovali, říkají, že nechtějí jen přibližovat těžbu ropy na Moravě těm, kteří o ní dosud neslyšeli. Expozici otevřeli i kvůli vysloužilým naftařům, kteří chtějí svým vnukům ukázat, co celý život dělali.
       Díky vedení muzea si můžeme 5. července prohlédnout expozice MNDG za zvýhodněné vstupné.
 

Moravská národní obec

 
 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *