VELKÉ OPATOVICE – Prohlídka Moravského kartografického centra

Moravské kartografické centrum patří k unikátům jak po stránce architektonické, tak i vlastní expozicí. Stavbu – nově vybudované křídlo velkoopatovického zámku – navrhl prof. Ing. Arch Zdeněk Fránek, půdorys sálu připomíná trilobita, proto jej autor pojmenovat Fossilis. Vnitřek sálu navozuje atmosféru starokřesťanských nebo byzantských chrámů.
Expozice je zaměřena na historický vývoj zobrazení zemského povrchu na mapách, kartografického zpracování map především na Moravě a ve Slezsku. Ústředním exponátem centra je obří plastická mapa Moravy a Slezska, která zaujímá cca 100 m2 plochy expozice.

Mapa vznikla na počátku dvacátého století na podkladech tzv. II. a III. vojenského mapování. Jedná se o unikátní mapové dílo, které nemá v České republice obdoby. Mapa byla pro kartografické centrum zapůjčena Moravským zemským archivem v Brně. V sálech přednáškové části jsou vystaveny kopie méně známých vzácných map z fondů Zemských a Oblastních archivů.
MKS se nespecializuje jenom na kartografii, zaměřuje se i na geodézii, fotogrammetrii a kartografickou polygrafii a zahrnuje tak celé spektrum zeměměřických oborů.
 
Budovu úřadu města Velké Opatovice na Cyrila a Metoděje tradičně zdobí moravská vlajka, na budově Moravského kartografického centra visí moravská vlajka celoročně. Na tuto skutečnost upozorňuje jednatelka MKS, paní Mgr. Anna Kaderková. Jí také děkujeme za zvýhodnění pro zájemce o prohlídku sbírek, kteří se rozhodnou navštívit MKC ve státní svátek 5. července.
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *