OSOBNOST MORAVY 2019 – první nominace

Vážení příznivci Moravy a iniciativy „Osobnost Moravy,
nedávno jsme vás informovali o zahájení čtvrtého ročníku této ankety a již vám můžeme představit první nominovanou osobnost. K radosti nás organizátorů ze spolku Moravská národní obec nominaci přijal výtvarný umělec, pan Ing. ZDENĚK BLÁHA.

Zdeňek Bláha je prostějovský rodák, který absolvoval středoškolská studia na gymnáziu v Prostějově. Zde získal zájem o výtvarnou činnost a základy výtvarných technik, které dále rozvíjel při studiu na stavební fakultě v Brně, kde začal spojovat technickou profesi s výtvarnou erudicí. Vysokoškolská studia ukončil v roce 1957. Nyní žije a pracuje v Brně. Svoji inspiraci hledá především právě v moravské metropoli. Těžištěm tvorby tohoto výtvarníka se stala malba a to zejména akvarel. Mistrně využívá veškeré možnosti techniky akvarelu, jako jsou roztírání, stékání, prostupování barev, kresbu štětcem naznačující kaligraficky pojaté znaky nebo plavé linie. Akvarel vnímá jako své životní poslání a je přesvědčen o jeho stálé aktuálnosti a podnětnosti pro současné výtvarné umění. Tématem jeho prací jsou především moravská krajina a město. Cizí mu však nejsou ani akta a figurální kompozice. Vedle své oblíbené disciplíny akvarelu se také věnuje tvorbě v příbuzných oborech jako je kresba, grafika, ilustrace, nástěnná mozaika či návrhy řešení interiérů. Zdeňek Bláha začal svá díla samostatně vystavovat už v roce 1974. V průběhu dalších let tvůrčích aktivit se účastnil mnoha skupinových výstav v tuzemsku i zahraničí. Díky této skutečnosti se jeho obrazy zabydlely v soukromých sbírkách ve Švédsku, Německu, Rakousku, Kanadě, bývalé Jugoslávii a mnoha dalších zemích. Zdeňek Bláha je členem sdružení výtvarníků-Moravskoslezský region a skupiny Qintart.

Zdroj informací a obrázků: Jižní Morava

Vážení přátelé, pokud ve svém okolí znáte významného člověka, Moravanku či Moravana, zkrátka osobnost, která vyniká v některém oboru natolik, že si zaslouží nominaci na cenu „Osobnost Moravy“, pak neváhejte a informujte nás například zde na facebookových stránkách iniciativy: Osobnost Moravy na  facebooku

Těšíme se na vaše podněty.

Za koordinační tým iniciativy „Osobnost Moravy“

Stanislav Blažek
kontaktní osoba a jednatel s osobnostmi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *