ZDENĚK KOUDELKA – Moravská vlajka zakázána nebyla

V odborné literatuře i na internetu je hojně rozšířen mýtus,[1] že československý parlament roku 1920 užívání zemských vlajek zakázal a zrušil. Tento „argument“ se každoročně vynořuje před blížícím se státním svátkem Cyrila a Metoděje, kdy stovky radnic vyvěšují žluto-červenou moravskou vlajku. Ve snaze „o zaručenou senzaci“ neváhají bulvární novináři používat obraty typu „ilegální vlajka“ apod.[2] Některá média se rovněž zaštiťují předními znalci na danou problematiku, jejichž názory na moravskou vlajku zní nekompromisně: „Parlament ji zakázal a nebylo to nikdy obnoveno. Není oficiální vlajkou, lidé to nevědí,“ říká heraldik Jiří Louda.[3]

 
     Rezolutní stanovisko historiků se však neshoduje s obrazovými prameny (viz prapor r. 1926)[4] a ústavními právníky, konkrétně s doc. JUDr. Zdeňkem Koudelkou, Ph.D., který Moravské národní obci zaslal odbornou expertízu.[5] Pasáž o moravské vlajce níže citujeme:
 

Moravský prapor v roce 1926
Baťův 1. Máj ve Zlíně

„Stalo se opětovnou tradicí na svátek sv. Cyrila a Metoděje 5. července vyvěšovat moravskou vlajku. Žlutočervenou moravskou vlajku stále upravují předpisy vydané v 19. století, protože i zde platí recepce práva habsburské monarchie novým československým státem, který převzal platné právo na území Čech, Moravy a Slezska, ať již bylo vytvořeno ústředními orgány ve Vídni či orgány zemí.[6]
V roce 1920 byl přijat nový zákon o státních symbolech, který se však nijak nedotkl zemských vlajek.[7] Moravského znaku se dotkl tak, že změnil šachování orlice ze zlaté na stříbrnou. V roce 1936 zákon o užívání symbolů výslovně počítal s tím, že stávající znaky a vlajky samosprávných korporací může měnit Ministerstvo vnitra, pokud nejsou součástí státního znaku.[8] V takovém případě mohl být znak změněn jen zákonem.

 
 

Moravský prapor v roce 1991
Proslov doc. Bárty v Brně

Fakticky se tedy rozdělila případná změna zemských znaků, které byli součástí středního (Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus) a velkého (dále ještě Těšínsko, Opavsko, Ratibořsko) československého státního znaku, a zemských vlajek, které součástí státní vlajky československé nebyly. Zemský znak mohl změnit jen parlament zákonem, zemskou vlajku mohlo změnit Ministerstvo vnitra. Ovšem žádná změna zemského znaku, ani vlajky se nekonala.
Po roce 1989 se znovu začalo uplatňovat užívání moravské vlajky. Přičemž vedle historické varianty se objevuje i další, kdy se na vlajku klade zemský znak ve variantě stříbrného nebo zlatého šachování orlice. Nutno podotknout, že umístění znaku na vlajku je možné, ale popírá původní smysl vlajky jako symbolu odvozeného od znaku jeho zjednodušením na užití barev znaku. Většinou se znak nebo jeho podstatný prvek na vlajce užívá tehdy, když se má odlišit státní vlajka od národní (Rakousko) nebo vlajky dvou státu (Slovensko a Rusko).“

 
     Pouze doplníme, že moravský prapor vlál například v Hodoníně roku 1918: „Do Hodonína pronikla zpráva o vyhlášení samostatného čs. státu až 29. 10. ráno. Tak jako všude se na budovách objevily prapory, hodně v bíločervených slovanských, ale i v zlatočervených zemských moravských barvách.“[9] Po válce roku 1946 vlál žluto-červený moravský prapor také v Brně na budově zemské samosprávy. Objevil se i v roce 1968.
 

Mgr. Jan Studeník

 

Moravská národní obec

 
 
 
Poznámky
 
[1]   Jiří PERNES: Pod Moravskou orlicí aneb dějiny moravanství, Brno 1996, s. 142. (on-line)
         Radomír ŠUHEJ: O moravské vlajce, In: Moravské hnutí a moravanství [ed. Jakub PERNES], min. 12:17. (on-line)

[2]   Ivan MOTÝL: Morava oslaví Cyrila a Metoděje pod ilegální vlajkou, In: Týden, 27. června 2011.
      Ivan MOTÝL: Morava s ilegální vlajkou, In: Týden, 27. června 2011, s. 14.
      Oleg KAPINUS: Vyvěsit moravskou vlajku? Ne každý souhlasí, In: Slovácký deník, 1. července 2011.
      Ivan MOTÝL: Jak jsem urazil Moravany, In: Týden, str. 12. / Týden, str. 13, 11. července 2011.
[3]   Daniela TAUBEROVÁ: Na radnicích na Olomoucku zavlaje moravská vlajka. Jste pro?, In: Olomoucký deník, 3. července 2012.
[4]   turbozlin: 1. máj 1926, In: YouTube.
[5]   Zdeněk KOUDELKA: Moravský znak a vlajka, In: Blog.aktuálně.cz, 3. července 2012.
[6]   Čl. 2 zákona č. 11/1918 Sb., o zřízení samostatného státu československého.
[7]   Nepravdivý je údaj, že československý parlament v roce 1920 zakázal vyvěšování moravské vlajky.
      Ivan MOTÝL: Morava s ilegální vlajkou, In: Týden, 27. června 2011, s. 14.
[8]   § 3 zákona č. 269/1936 Sb., o užívání vlajek, znaků a jiných symbolů, jakož i stejnokrojů a odznaků, a o opatřeních proti závadným označením.
[9]   Václav ČADA: 28. říjen 1918 Skutečnost, sny a iluze, Praha 1988, str. 161.

6 odpovědí na “ZDENĚK KOUDELKA – Moravská vlajka zakázána nebyla”

  1. Myslím si, že tato stránka na facebooku byla více než potřebná, neboť spousta lidí vůbec neví, že Morava má nějakou vlajku či prapor a proč se zrovna vyvěšuje na radnicích stále více moravských měst a obcí. Děkuji prof. Koudelkovi za výklad. Já jsem o tom věděl, ale, jak jsem napsal, mnoho a dovolím si tvrdit, většina lidí o tom neví. Tento článek by měl vyjít v nějakém celostátně vydávaném tisku či na internetu. Mám za to, že moravské zemské povědomí je potřebné šířit hlavně mezi mladými lidmi na Moravě.
    S pozdravem
    JUDr. Jiří Jačka z Kroměříže.

  2. Na facebooku je toho docela dost, ale je to ruzne rozdrobeno po mensich hnutich, spis bych se snazil o sjednoceni techto mensich skupinek, protoze cil je vlastne vsude stejny.

    Me je 25, cili su ta ta mladsi generace a vse okolo Moravy podporuju tak, jak jen ze sve pozice muzu, byt uz jen tim, ze sem si vse o Morave precetl ze vsech moznych zdroju a pote si z toho udelal svuj obrazek. Nejaky cas sem daval mapy Moravy na anglickou wikipedii, kbyby uz tam nekdo omylem zabrousil, aby se taky neco dozvedel o minulosti a jak to bylo driv. Nicmene nejaky lepsi „profik“ z Prahy vse moje snahy vymazal a to opakovane.

    I ja sem se pripojil k vlajkove akci a vyvesil vlajku na svem balkone v Brne. Co se tyce mladsich lidi tady v Brne, docela hodne lidi tomu prekvapive rozumi, dokonce sou zde lidi z Cech, co tu pracuji a po vysvetleni a predavce nazoru, to dostatecne pochopili a nedivi se nicemu, ovsem tohle je jen muj osobni dojem, samozrejme ne vsech.

  3. Také si myslím, že dnešní mladá generace Moravanů má celkem dobré informace o Moravě. Je to dáno zejména tím, že si je mohou najít díky internetu a Facebooku. Dalším zdrojem také může být cestování po EU. Zde poznávají různé historické země jako např. Bavorsko, Skotsko, Bretaň, aj. A i zde, zcela běžně, tyto země používají své vlajky. Následně si mohou položit otázku – i na Moravě se používá moravská vlajka? Jaká vlastně je moravská vlajka? Pak nastupuje GOOGL, Seznam, Facebook atd. A informace o Moravě, vlajce jsou na světě.

  4. Vsechno souvisi se vsim – jaka je vlajka Moravy – mate ju doma – vyvesite ju? Tak ci onak, chce to vetsi propagaci, nejde jen o vlajku, ale vseobecne o informace a spravne podklady. Vedeli ste ze na ceske wikipedii se toho o nas Moravakach moc nedozvite? No proc asi. Mkrtene na slovany v ENG – jsme tam:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_peoples

    Hodte augle na scitani Moravanu – mapa:

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moravian_nationality_2011.png

    Vysocina ztracena,moje Brno me zklamalo,na Hane uz lidi zapominaji

    PS: Pokud by chtel nekdo stare mapy Moravy, co sem vsemozne ruzne nekde sehnal, a chtel je vyuzit k progaci nasi zeme, necht napise na mail: gauner21@seznam.cz , vse mu poslu.

  5. „Moravský zemský sněm zrušil jako první ze sněmů Rakouské monarchie na Moravě robotu a uzákonil znak Moravy. Tímto znakem byla zlatě (žlutě) a červeně kostkovaná orlice v modrém poli se zlatou královskou korunou a zlatou zbrojí. Moravskou trikoloru představovaly barvy zlata (žlutá), červená a modrá, na praporech a při pečetění se používalo jen prvních dvou“.

    ZDROJ: Lubomír E. HAVLÍK: MORAVA — k státoprávnímu postavení země v průběhu věků, Brno 1991, str. 30—31.

    „Vlajkoslávy druhé pol. 19. stol. musily bývat přepestré. V místech s převahou česky mluvícího obyvatelstva vlály prapory bílo-červené, zemské žluto-červené, státní černo-žluté a snad i městských barev. V německých krajích bychom zase marně hledali bílo-červenou vlajku, zato však vedle zemské, státní a městské bývala občas vyvěšována velkoněmecká trikolora (červená, žlutá a černá)… Jsou tedy historické důvody — a ty jsou zde rozhodující — pro to, abychom i nyní považovali za barvy Moravy žlutou a červenou.“

    ZDROJ: Pavel MICHNA: Moravská žlutá a červená, In: Lidová demokracie, 20. listopadu 1990, str. 6.

Komentáře jsou uzavřeny.