BLANSKO – Minireportáž ze setkání MNO Blansko a něco navíc

Dne 25. června 2013 se v Blansku — bráně Moravského krasu, uskutečnilo setkání členů a příznivců místního sdružení MNO Blansko. Na jednání byl například probrán a schválen návrh Jaroslava Zaorala na novou akci našeho místního sdružení (MS) — „Výstup moravských patriotů na Malý Chlum“ (nedaleko Doubravice nad Svitavou), který byl v minulosti nazýván jako Moravský Říp. Dále byl odsouhlasen vstup MS do vznikajícího oblastního sdružení MNO Brněnsko. Pokračovala příparava na 10. roč­ník Putování Moravou (2014), které bude propagováno i videopozvánkou z dílny členů MS.

 
     Antonín Ševčík prozměnu poreferoval o zajímavém náhodném setkání s jedním moravským patriotem z Blanenska, který stabilně vyvěšuje moravskou žluto-červenou vlajku na svém domě. Zazněly také informace o iniciativách MNO „Za vyvěšování moravské vlajky“ s přihlédnutím k našemu regionu a akcí „Vyvěsíme!“. Setkání MNO Blansko se také zú­častnil student z Letovic, Michael Doskočil, který projevil zájem o členství v Moravské národní obci. Účastníci jednání probrali i další možné a zajímavé aktivity MS do budoucna a bylo dohodnuto, že příští schůzka proběhne v Letovicích. Závěrem lze opět konstatovat, že celá akce proběhla v příjemné kamarádské atmosféře.
O pár dní později, konkrétně 28. června 2013, jsem se v Blansku sešel s Tomášem Jarským, Moravanem žijícím v Če­chách v Pardubickém kraji. Setkání jsme plánovali již delší dobu, ale až nyní se nám to konečně podařilo. Naše vzájem­né povídání o Moravě, moravském hnutí i soukromém životě sice trvalo jen hodinu, protože spěchal na vlak, ale bylo hned patrné, že jeho pobyt v Čechách mu nic neubral na jeho velkém moravském vlastenectví.
 

Jem rád, že jsem Tomáše Jarského, tohoto moravského patriota, blíže poznal.

 

Vladimír Novotný

 

předseda MNO Blansko

 
 
 
Místní sdružení MNO Blansko naleznete na Facebooku i na webu:
 
https://www.facebook.com/pages/MNO-Blansko/193600467339727
https://zamoravu.eu/ms/blansko/
 
 
 

Moravští patrioti z Blanenska s moravskou vlajkou

 
MORAVA, Habrůvka, Blansko, Letovice

 
Malý Chlum s rozhlednou, budoucí cíl výstupu moravských patriotů

Jedna odpověď na “BLANSKO – Minireportáž ze setkání MNO Blansko a něco navíc”

  1. Tak temu moravanovi z Blanenska, budu muset letos kópit tyč na na moravskó vlajku, aby se na Velké javorině mohl hrdě přihlásit k moravanství…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *