LADISLAV NEVRKLA: „Moravu podpořil dvojnásobek obcí“

http://probozice.blogspot.cz/ | Letošní cyrilometodějské výročí výrazně zvedlo i zájem o Moravu. Jak o její slavnou historii, tak i současnost. V popředí je předev­ším kulturní a náboženská tradice, slovanský jazyk, první slovanské písmo a předev­ším hrdost nato, že jsme odněkud. Ti váhaví a opatrní se chovají zdrženlivě a hle­dají argumenty, proč ne. Vyznívají dost chabě a nevěrohodně. Je jich však mini­mum. Většinou se omezují na tvrzení, že „jsme v České republice, vyvěšujeme pro­to jen české státní symboly.“ Nemůžu si pomoct, ale takový argument doopravdy neobstojí.

 
     Skoro mě svádí k domněnce, že pokud ho pronese starosta (tento konkrétně je z úst pana starosty jednoho města u Brna), tak je to nejspíš starosta, který z Moravy sám nepochází. Potěšilo mě, že mezi obcemi a městy jsou i ty z našeho okolí — namátkou Hrádek, Jaroslavice, Hodonice, Dyjákovice nebo Břežany. Ještě víc mě potěší, když moravskou vlajku uvidím vedle státní vlajky i v Božicích.
 

Ladislav Nevrkla

 
 
 

Božice 5. července 2013

8 odpovědí na “LADISLAV NEVRKLA: „Moravu podpořil dvojnásobek obcí“”

  1. Domnívám se, že by bylo výborné, kdyby vlajky nebo třeba cedule „vítejte na Moravě“ byly umístěny i jinde na hranicích. Mikulov, Břeclav či u D1. Asi to není jednoduché, ale přivítání doma je důležité a vzniká vztah.

  2. S tím plně souhlasím. Jde skutečně o identifikaci s místem, kde žijeme nebo kterým třeba jenom projíždíme. Je to stejně působivé a důležité jako obecní vlajky umístěné na budovách obecních úřadů, cedule nejen s názvy obcí, ale i jejich místní částí (třeba mě vždycky potěší, když projíždím Bučovicemi a ve východní části je připojena cedule s názvem místní části Vícemilice) a cedule Vinařská obec Mackovice nebo Hrušovansko. „Vítejte na Moravě“ už mělo být na hranicích historické Moravy umístěno dávno. Ale nikdy není pozdě. Je třeba o tom mluvit, psát a dostat tuto myšlenku do povědomí lidí, aby se s tím nenásilně identifikovali.

  3. Dokonce si myslím že, by bylo pěkné tyto cedule umístit i na zemskou hranici a vítat i naše mladší bratry Čechy. No a rozhodně i na východní hranici. Ikdyž bratři Slováci moc dobře vědí že na západní hranici je Morava a nejen zato jim patří velké poděkování.

  4. Ono však není možné jen tak si přijít a zabodnout něco k silnici. Jednak na to určitě existují předpisy, jednak je nutné na umístění jakékoli cedule u silnice nutné povolení, asi obecního úřadu (nepovolené cedule nejspíš budou odstraněny). A zrovna na západní hranici bude sotva mnoho obcí ochotných moravskou ceduli umístit. V neposlední řadě nikdo neví, kde vlastně západní hranice Moravy je; v roce 1948 sice nějaká konkrétní hranice byla, ale s tou už se dnes počítat nedá – například ač podpora Jihlavy je v říši snů, bylo by teoreticky uvítání na Moravě u vjezdu do Jihlavy nebo uvnitř města, kde v 1948 byla hranice?

  5. Určitě není možné jen tak někde něco zabodnout pokud nejde o soukromý pozemek. Tam po dohodě s majitelem není problém. Určitě není nutno takovou ceduli umístit na přesné geodeticky vytyčené hranici. Jde o to uvítání a dání najevo, že jsme na Moravě, že existuje a jsme tu doma. Klidně to může být až např. u cedule Mikulov, ne přímo na hranici. Bezpochyby by pan starosta souhlas dal, tuším, že vlajku vyvěšuje.
    Je samozřejmě otázka také finanční, ale pokud by občanské sdružení zajistilo souhlasy dotčených orgánů, pak by se jistě peníze třeba sbírkou dali dohromady.

  6. Mikulovský starosta p. Koštial je výborný starosta i vlajku vyvěšuje. Určitě je vstřícný jednání. A ještě jednou k vhodným místům – samozřejmě nejlépe tam, kde Morava začíná, ale podívejte se při vjezdu do každé jednotlivé obce, co tam mají různých cedulí – jsem přesvědčen, že symbol Moravy by se tam velmi vyjímal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *