Putování Moravou – Reportáž z Novoročního výstupu na Bradlo

Ani letos jsme neporušili tradici. Dne 1. ledna 2016 se mnoho přátel ze širokého okolí i ze vzdálených koutů Moravy sešlo na námi oblíbeném vrcholu Bradlo (600 m n.m.). Počasí nám přálo. Teplota vzduchu jen mírně pod nulou přilákala na vrchol v průběhu celého novoročního dopoledne okolo 600 turistů a moravských vlastenců. Oproti předchozím dnům byla sice obloha zatažena pod mraky, což výrazně omezilo výhledy do překrásné okolní krajiny. Ale i tak bylo z tváří účastníků možné číst uspokojení ze samotného výstupu a především ze setkání s dobrými známými. Již z dálky všechny příchozí vítala na vrcholovém skalisku vyvěšená, ve větru se občas třepetající, moravská vlajka.

 
     Přítomní lidé si navzájem popřáli mnoho štěstí, životního elánu, úspěchů a především pevné zdraví v novém roce 2016. Samozřejmě přitom nemohla chybět ani štamprle domácí pálenky. Na celém skalnatém vrcholu se tak linula vůně loňských i archivních vzorků naší moravské slivovice. Pro nás bylo velmi milé především setkání s bývalou paní starost­kou a současnou kronikářkou obce Lipinka, Mgr. Zdeňkou Černou a jejím manželem, kteří nám přislíbili svoji účast také na letním setkání, které budeme pořádat už po šesté zde na Bradle.
     Aby nám nebyla zima, tak jsme v prostoru pod vrcholovým skaliskem rozdělali a udržovali oheň. Díky tomu jsme si mohli nejen ohřát promrzlé ruce a nohy, ale také opéct kabanos, špekáčky nebo jiné dobroty. Dětem a mnohým dospě­lým udělaly největší radost papírové moravské vlaječky. Nejvěrnější příznivce Moravské národní obce jsme pak obdaro­vali nálepkami a plackami s moravskou tématikou.
     Díky schránce s vrcholovou knihou, kterou naše oblastní sdružení MNO Haná instalovalo a udržuje již několik let, zde mohl každý z přítomných přátel zaznamenat své pocity nebo jiná sdělení a podpis. V této souvislosti patří naše velké uznání členu našeho spolku a spolupořadateli těchto setkání, panu Pavlu Lolkovi a našemu věrnému příznivci, panu Stanislavu Kneblovi. Oba tito vlastenci se zasloužili o výrobu a instalaci, jak vrcholové schránky, tak stožáru, který nám umožňuje důstojné vyvěšování moravské žluto-červené bikolóry se zemským znakem na vrcholovém skalisku Bradla.
     V průběhu setkání se z oblohy začaly sypat drobné sněhové vločky. Díky této sněhové nadílce Bradlo rychle změnilo svoji tvář. Dříve lehce schůdný terén se náhle proměnil. Náš sestup do údolí tak byl pro mnohé adrenalinovým zážitkem. Zaznamenali jsme sice díky kluzkému podkladu i nepříjemné pády některých neopatrných účastníků, ale naštěstí kromě pár modřin si nikdo nepřivodil vážnější zranění. Také z tohoto důvodu múžeme celé setkání hodnotit velmi kladně. O atmossféře setkání se můžete přesvědčit z přiložených fotografií a videa.
 

VIDEO

 
     Závěrem bych rád poděkoval všem členům a příznivcům Moravské národní obce, kteří neváhali obětovat svůj volný čas i námahu a na setkání dorazili.
 

Stanislav Blažek

 

předseda oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 odpovědí na “Putování Moravou – Reportáž z Novoročního výstupu na Bradlo”

  1. Dovolím si informovat ( ač to pod tento článek nepatří )na HH v Brně se uskutečnilo venkovní hokejové utkání reprezentační výběr U 16 Morava : Čechy s výsledkem 5 : 2 pro Moravu. Škoda že tam nebyla větší podpora moravských vlajek nebo přímo “ moravský kotel „.

  2. Nevědělo ?? Existuje něco jako program HH, k nahlédnutí přímo na stránkách hc-kometa .cz

  3. Pokud bude nějaký člověk placen na plný úvazek, tak snad bude sledovat vše. Jinak zbývá jen snaha ve volném čase, kterého nemáme neomezeně…

  4. tomu rozumím taky to nebylo míněno, že MNO má vše sledovat a informovat. Proto jsem použil „dovolím si informovat“……. . Nedávno jsem psal ,že moravské hnutí tak narůstá , že k dalšímu posunu jsou nutností MORAVSKÉ NOVINY – informační kanál pro ty Moravany, kteří nemají čas vyhledávat co se děje a kde. Jistě první otázka zní kdo to bude financovat, ale výrazně by to posunulo Moravu dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *