BOJKOVICE – Prohlídka zámku Nový Světlov

Další z moravských pamětihodností, která bude na žádost Moravské národní obce dne 5. července 2016 zpřístupněna se slevou, je zámek Nový Světlov v Bojkovi­cích. Vedoucí, pan Zdeněk Krajča, souhlasil okamžitě. Dokonce nás informoval, že na zámku je trvale vyvěšena moravská vlajka. Občas je sice na přání organizátorů soukromé nebo společenské akce příležitostně vyměněna za vlajku České republiky, Evropské unie nebo například Velké Británie, ale moravská se vždy vrátí na své do­movské místo. Nový Světlov je unikátní zámek ve slohu anglické tudorské gotiky a leží v krásném prostředí Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí.

 
     Původně na tomto místě stál gotický hrad, který chránil obyvatele před četnými nájezdy vojsk. Byl obléhán uher­skými vojsky, Švédy, Turky, Tatary, nikdy však nebyl dobyt. V roce 1835 se majitelkou hradu stala Jindřiška Haugwitz­ová, provdaná Larisch-Mönnichová, která nechala hrad v letech 1846 až 1856 přestavět podle projektu E. Kuschera v duchu romantické tudorovské gotiky na reprezentační zámecké sídlo. Dnes zámek slouží jako významné společenské a kulturní centrum s hlavním divadelním sálem pro 500 osob, hotelem a restaurací. Panu Zdeňku Krajčovi srdečně děkuje­me.

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 
 

4 odpovědi na “BOJKOVICE – Prohlídka zámku Nový Světlov”

  1. Dobrý deň! Dňa 5.7.2016 sme navštívili zámok v Bojkoviciach a napriek oznámeniu na internete že v tento deň bude vstup voľný sme si museli zakúpiť vstupenku. Chcem sa opýtať, prečo uvádzate nepravdivé údaje?

  2. V tomto článku vyššie je uvedene:
    „Další z moravských pamětihodností, která bude na žádost Moravské národní obce dne 5. července 2016 zpřístupněna zdarma, je zámek Nový Světlov v Bojkovi­cích“.
    Nie je tu uvedené „zvýhodnený vstup“…..
    Mám pravdu?

  3. Děkujeme za upozornění, skutečně se jednalo o rozpor tvrzení. Zdarma to bylo zřejmě v původním plánu, poté se to měnilo a aktualizovalo na zvýhodněný vstup v seznamu pamětihodností. Více bude vědět naše místopředsedkyně, paní Lenka Holaňová. V této aktualitě se to zapomnělo opravit. Hluboce se omlouváme. Opravili jsme to až nyní… S pozdravem, správci webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *