VEVERSKÁ BÍTÝŠKA – Prohlídka Jarošova mlýna

Novinkou na seznamu památek, které umožňují zájemcům o historii prohlídku se zvýhodněným vstupným dne 5. července 2016, je unikátní Jarošův mlýn — Mu­zeum řemesla mlynářského na Bílém potoce ve Veverské Bítýšce. Historický čtyř­podlažní mlýn představuje typickou stavbu z první poloviny 20. století a je názor­ným dokladem a výpovědí o tom, jak se zpracovávalo obilí a mlela mouka ve vod­ním válcovém mlýně. Můžeme si prohlédnout celou budovu mlýna, stroje potřebné ke zpracování jednotlivých produktů a vodní náhon se stavidlem. Všechny stroje a zařízení jsou funkční a jsou udržovány ve výborném stavu, přitom některé stroje ve mlýnici jsou staré až 150 let.

 
     Návštěvník se dozví, jak se z obilného zrna vyrobí mouka hladká, polohrubá, hrubá, krupička, krupice, oddělí se ot­ruby a klíčky, nežádoucí příměsi, plevel, a také jak se ve mlýně dříve žilo. Ministerstvo kultury ČR v roce 2002 pro­hlásilo vodní Jarošův mlýn se strojním a unikátním dřevěným technologickým vybavením za kulturní památku.
     „Při prohlídce mlýna se vrátíte do starých časů, do doby, kdy řemeslo mělo zlaté dno, kvalita řemeslné práce byla samozřejmostí, lidé si vážili práce druhých a dovedli ji náležitě ocenit.“ (Web Jarošova mlýna)
     Návštěvníky provází pan mlynář Karel Zatloukal, který je potomkem původních majitelů. Jemu patří naše úcta a poděkování za to, že nám obdivovatelům technických památek tuto mimořádnou příležitost poskytl.
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *