Zprávy z Moravy – 1519 obcí vyvěsí moravskou vlajku

„Pokračujeme zprávami z Moravy“. Umíte si představit, že byste podobnou větu slyšeli z televize? Ale to jenom tak na okraj. Naše zpráva se týká iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ na budovách úřadů dne 5. července, kdy slavíme příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Obce tak vyjadřují úctu k tradicím a Moravě, zemi našich předků.
Největším městem, které letos poprvé vyvěsí moravskou vlajku, je statutární město Prostějov. Naše poděkování posíláme nejen představitelům města Prostějova, ale i všech obcí, které potvrdily účast ve vlajkové iniciativě poprvé. Na Prostějovsku jmenujme například město Konice, Krumsín, Bousín („mám to tady červeně, bylo to pro mě důležité“), Skřípov, Smržice, Výšovice.
Na Olomoucku Bělkovice-Lašťany, Bohuňovice („Můžete nás přidat na seznam obcí, které tradičně vlajku vyvěšují. Máte naši podporu.“), Bouzov se svým pohádkovým hradem, Bystročice, Bystrovany, Loučany, městys Velký Újezd, zde si dokonce pořídili dvě moravské vlajky.
Šumpersko – Bohdíkov, Líšnice, Pavlov („budeme vyvěšovat, sám ji mám doma“).
Nevynecháme ani Přerovsko, moravská vlajka tu zavlaje také v Rokytnici, Říkovicích, Císařově („vlajku máme od loňska, počítejte s námi“) Nelešovicích („děkujeme, že se o tu Moravu tak pěkně staráte“) nebo Turovicích.

Nemůžeme vyjmenovávat všechny obce, ale zmíníme ještě alespoň Cetechovice („jsme přece na Moravě“) a Žeranovice na Kroměřížsku, vedle loňského Valašského Meziříčí nám na Vsetínsku udělala radost také Zašová.
Okres Zlín doplnily například obce Návojná, Poteč, Všemina nebo Zádveřice-Raková.

Někde jsme už staří známí, ale po loňských volbách jsme potkali mnoho nových lidí. Těší nás jejich spontánní, nezaujatý přístup. Ti mladší nehledají za láskou k rodné zemi nic negativního nebo „něco za tím“. Nejednou jsme měli odpovědět na otázku, proč se dosud některá obec této iniciativy nezúčastňovala, vždyť žijeme na Moravě a vážit si jí, je tak přirozené. Odpověď nám nabídl pan starosta z Loučan na Olomoucku. Jako jeden z možných důvodů uvádí velké zatížení obcí mnoha úkoly, které jsou na ně kladeny,  na jiné nezbývá.
Nahlédneme-li do historie vlajkové iniciativy, komunální volby jsme za tu dobu zažili už dvakrát a vždy to mělo na naši iniciativu pozitivní dopad. Strach, že Morava za pár let zanikne, že na ni mladí zapomenou, je neoprávněný, je to přesně naopak! Moravský patriotismus tady byl vždycky, lidé cítí k této zemi velké mocné pouto, které se dědí po generace.

Česká republika je náš stát, Morava je naše země. Věříme, že se Morava, ta tisíciletá starobylá země, dočká i z té celostátní úrovně úcty, která jí právem náleží. A taky těch zpráv z Moravy.

Lenka Holaňová

 

1. místopředsedkyně Moravské národní obce

 

E-mail: holanova@zamoravu.eu

 

Mobil: 604 527 832

 

Sledujte nás na Facebooku

Újezd u Uničova

 

Jedna odpověď na “Zprávy z Moravy – 1519 obcí vyvěsí moravskou vlajku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *