Guvernér státu Illinois vyhlásil na 29. září státní svátek Moravanů

Springfield | J.B.Pritzker, guvernér státu Illinois (USA), vyhlásil na 29. září 2019 státní svátek. Tzv. MORAVIAN DAY (Moravský den) má občanům připomínat důležité přínosy moravských přistěhovalců pro americký stát a národ. V proklamaci z 26. července 2019 také uvádí, že Moravané jsou jedni z nejstarších kulturních skupin na světě, jejich počátky sahají před vznik Svaté říše římské. Morava — „obilnice“ Československa — země České republiky, zrodila významné osobnosti, např. učitele národů Jana Ámose Komenského nebo Tomáše G. Masaryka. Překrásné lidové kroje a hudba byly vždy součástí amerických komunit Moravanů a jejich spolků. První moravský festival se konal 24. září 1939 v Chicagu.

Letošní, 80. ročník moravského festivalu, se konal 29. září v Lemontu a představil český, moravský a slovenský folklór. V průvodu vlajek nechyběla žluto-červená moravská vlajka, která každoročně reprezentuje tyto hrdé barvy v průvodu a vystavení vlajek.

Děkujeme našim přátelům z United Moravian Societies za udržování moravských tradic a moravské kultury ve Spojených státech.

Moravská národní obec

Foto: United Moravian Societies


3 odpovědi na “Guvernér státu Illinois vyhlásil na 29. září státní svátek Moravanů”

  1. Sestra mé prababičky, Helena Krejčí byla členkou Slováckého výboru v Chicagu. Jezdila do Československa každý rok s drobnými dárky a vzkazy a rozvážela je příbuzným po ČSSR. Dožila se úctyhodného věku 102 let. Naposled tu byla, když jí bylo 96 a to bylo cca roku 1974-75.

  2. Toto jsou hodnoty co by se měli sdílet nejen v historii, ale neustále, protože folklor a kroje tvoří tradici a vytváří nové lidi po celém světě společně smýšlející a hovořící stejným nezapomenutelným jazykem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *