NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2020 – ROMAN HORKÝ

Vážení příznivci Moravy a spolku Moravská národní obec, pro nás organizátory je velkou ctí, že vám dnes můžeme představit další významnou osobnost kulturního a uměleckého života naší země, která přijala naši nabídku na nominaci v anketě Osobnost Moravy 2020. Touto osobností je uznávaný kytarista, skladatel, textař, aranžér, producent a zpěvák s nezaměnitelným hlasem ROMAN HORKÝ.

Je zakládajícím členem, frontmanem a autorem veškeré hudby i textů populární skupiny Kamelot. Počáteční tvorba kapely zařadila Kamelot do škatulky „Folk a country“, kde je hudební skupina zařazena dodnes. Roman Horký však neupřednostňuje žádný hudební styl. Dává svým písničkám takový kabát, jaký cítí, že jim patří. Jednou modernější, jednou tradičnější. Sjednocuje je jejich společný duch. Mnohé z více než tří set skladeb Romana Horkého připomínají deníkové záznamy nálad a pocitů písničkářovy duše. Když procházíme jeho alba, jako bychom měli na dlani jeden lidský život. V jeho záznamech štěstí nebo smutku cítíme odraz toho, čím žijeme my sami.

V roce 2018 se Romanu Horkému podařilo uvést ambiciózní projekt, jenž nemá v naší republice obdoby – „Kytarová dílna Romana Horkého“. Současným kytaristům tak tento skvělý muzikant umožňuje nahlédnout do tajů svého umění. Každý zájemce se tak může zdokonalit v ovládání tohoto krásného a populárního nástroje. Tato iniciativa zároveň pomáhá inspirovat další lidi ke hře na kytaru a rozšířit tak, v dnešní přetechnizované době, lásku k umění.

Roman Horký se také angažoval v občanské výzvě nazvané „Zachraňme údolí Oslavy“. Podílel se na organizaci úspěšné petiční akce proti výstavbě přehrady na řece Oslavě. Sám Roman Horký k této své aktivitě pro informační server Novinky říká: „Považuji za nesmírné štěstí, že jsem již přes třicet let nezávislý a mohu se věnovat hudbě. Vlastně i díky této mé svobodě jsem se mohl směle postavit betonové lobby a výstavbě přehrady na Oslavce. Daly se dohromady tisíce lidí. Živým řetězem, peticí a dalšími akcemi jsme protestovali tak dlouho, až se nám podařilo zastavit zakázku za dvanáct miliard!“
Máme velkou radost, že můžeme čestného občana města Brna, pana Romana Horkého, zařadit do letošní ankety mezi nominované osobnosti. Děkujeme za důvěru.

Za organizační tým iniciativy „Osobnost Moravy“

Stanislav Blažek
kontaktní osoba a jednatel iniciativy

Jedna odpověď na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2020 – ROMAN HORKÝ”

  1. S nominaci souhlasím je to velký Zbrojovák! Když bylo utkání na podporu Zbrojovky tak tam byl!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *