NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2021 – JARMILA VÍTOSLAVSKÁ

Vážení příznivci Moravy, dnes vám chceme představit další zajímavou osobnost, která přijala naši nabídku k nominaci v anketě Osobnost Moravy 2021. Jedná se o paní Jarmilu Vítoslavskou, která žije a pracuje na Přerovsku, nedaleko od soutoku řek Bečvy a Moravy, v hanácké obci Troubky.

Tato skromná a pracovitá žena se snaží uchovat rukodělnou krásu hanácké výšivky, díky dlouholetým zkušenostem a na základě získaných motivů ji sama vytvořit a toto umění předat dalším generacím. Práce této Moravanky můžete vidět nejen u nás na Moravě, v České republice, ale také v zahraničí. 

Paní Jarmila Vítoslavská o sobě říká: „Zabývám se vyšíváním ubrousků, ubrusů, deček až po ušití a vyšití kompletního pravého hanáckého kroje – slavnostního i pracovního dětského, dámského i pánského. Tyto kroje jsou velmi rozmanité a přísně kopírují svou lokalitu. Každá dědinka na Hané má svá přesná specifika – detailní rozdíly ve výšivce, či mašli, její barvě, střihu rukávu atd. To vše patří ke kompletní harmonii dědictví naší Hané.“

Za dlouholetou činnost paní Vítoslavská získala už v roce 2009 certifikát Haná, regionálníprodukt. V roce 2010 pak reprezentovala Českou republiku na světové výstavě EXPO 2010v Číně. V roce 2011 vstoupila do Sdružení lidových řemeslníků a výrobců. Dále v tomto roce obdržela titul Živnostník roku 2011 za Olomoucký kraj.

Za velké úsilí o zachování moravské lidové tradice, krojů a výšivky, v tomto případě z Hané, si paní Jarmila Vítoslavská právem zaslouží naši úctu a nominaci v anketě, kterou Moravská národní obec letos organizuje už šestým rokem.  

Za koordinační tým iniciativy „Osobnost Moravy“ Stanislav Blažek

Jedna odpověď na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2021 – JARMILA VÍTOSLAVSKÁ”

  1. v roce 2013 mám od ministerstva kultury titul NOSITEL TRADIC . Toho si cením nejvíce !!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *