Moravská vlajka – čtrnáct let na radnicích

Vzpomenete si ještě, jaké to bylo před 14 lety? Říct nahlas, že jste Moravan, Moravanka, vystavovali jste se nepochopení nebo údivu. Moravská vlajka na úřadu, co je to za nesmysl …

Jenže krůček po krůčku a dnes jsme o pořádný kus dál. Ti, co se před 14 lety teprve narodili, by možná ani nevěřili, že to co je dnes běžné, vždy tak nebylo. Moravskou vlajku na obci lidé často považují za samozřejmost a nikdo ji nezpochybňuje. Vždyť jsme Moravané a žijeme přece na Moravě!

Donedávna jsme uváděli, že obcí a měst, které vyvěšují moravskou vlajku ve svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje je přibližně 1600 (z 1900 celkem). Dnes už je jisté, že jsme tuto hranici překročili. Dnešní telefonát z magistrátu města Olomouce potvrzuje, že si můžeme do našeho seznamu obcí poznamenat Olomouc navždy. Takových měst stále přibývá a to je dobře. Morava ctí svoje tradice, váží si své historie i svébytné kultury.

Hned v úvodu letošního ročníku vlajkové iniciativy nás doslova ohromila zpráva z JIHLAVY. Od letoška roku budou v Jihlavě vyvěšovat vlajku Moravy. A že prý si to už projednali před tím, než k nim dorazila naše výzva. Takovou zprávu bychom spíše očekávali odněkud ze Slovácka, či Hané, srdce Moravy, ale byl to špatný odhad. Jihlava je sice hlavním městem kraje českomoravského – Vysočiny, ale je hlavně na Moravě a v Jihlavě to vědí. Radním statutárního města Jihlavy posíláme velké díky, rovněž tak občanům Jihlavy, kteří návrh podali.

Pátého července je svátek Moravy a moravskou vlajku vyvěsí přibližně zatím o 20 obcí více než vloni. Patří k nim například Ptení na Prostějovsku, Pitín, Břestek a Tupesy na Uherskohradišťsku, Dubňany na Hodonínsku, ze západní Moravy Kuklík a Nová Ves na Žďársku. Na Vsetínsku Rožnov pod Radhoštěm se svým vyhlášeným skanzenem Valašské muzeum v přírodě, Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. Po posledních volbách se v obcích citelně projevila výměna starostů, jak jsme doufali, z řad moravských patriotů. Máme z toho obrovskou radost. Ale nejsme ještě u konce, stále čekáme na další zprávy.

Děkujeme všem představitelům obcí a měst!

Za tým vlajkové iniciativy

Lenka Holaňová
místopředsedkyně Moravské národní obce
hlavní koordinátorka vlajkové iniciativy
Mobil: 604 527 832
E-mail: holanova@zamoravu.eu

Sledujte nás na facebooku

JEMNICE, okres Třebíč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *