DALEŠICE – prohlídka muzea rakousko-uherského pivovarnictví

Morava není jenom víno, jak si někteří myslí. Morava je také pivo, které je stejně dobré jako jinde. Dalešický pivovar nás zve na prohlídku „Království správce Francina“ – do muzea rakousko-uherského pivovarnictví.

Ve sbírkách muzea je vybavení pivovaru z 19. století, například varny, sladovnické věže, parní stroj nebo také informace o filmu Postřižiny, který se v místním pivovaru natáčel. Muzeum má tři prohlídkové trasy, první seznamuje návštěvníky se starým pivovarským provozem, druhá se zabývá dnešní výrobou piva a středověkými ležáckými sklepy a třetí se týká nového provozu, sklepů a ochutnávky piva. Součástí sbírky jsou i předměty z filmu Postřižiny, například kádě, kde se koupala při natáčení filmu Magda Vášáryová, nebo kostýmy z filmu. Prohlédnout si můžeme i expozici z dějin obce Dalešice.

O pivovaru

V Dalešicích stál původně šlechtický pivovar. Většího věhlasu se mu dostalo díky velkopivovarníkovi Antonu Dreherovi, který Dalešice koupil v roce 1882. Za jeho vlastnictví byl výrobní objekt modernizován na průmyslový podnik.  Průmyslová výroba v Dalešicích skončila v roce 1977, tři roky na to areál využil režisér Jiří Menzel k natočení filmu Postřižiny. V roce 1999 pivovar získali současní majitelé, kteří unikátní pivovar s částečně dochovanou technologií obnovili a roku 2003 v něm otevřeli expozici rakousko-uherského pivovarství, která je nyní inovovaná. Inovativní využití kulturní památky Dalešického pivovaru spočívá v modernizaci stávající prohlídkové trasy pivovaru, za použití interaktivních multimediálních prvků, a oživení areálu pivovaru díky kulturním a vzdělávacím akcím souvisejících s pivovarnictvím, tradicemi a zvyky. Inovovaná expozice vznikla díky finanční podpoře Fondů EHP a Norska, Programu Kultura – Revitalizace kulturního movitého a nemovitého kulturního dědictví.

Těmito slovy nás vábí web Dalešického pivovaru: „Poetická prvorepubliková nálada a rozpustilá atmosféra zde přetrvává již od doby natáčení snímku Postřižiny od režiséra Jiřího Menzela podle knižní předlohy Bohumila Hrabala. Návštěvou našeho areálu se vrátíte zpět v čase, odhodíte současné starosti za hlavu, příjemně si odpočinete a zrelaxujete. Takový výlet za to rozhodně stojí! ;-)“

Nahlédnout do výroby piva za časů Rakousko-Uherska můžeme díky laskavosti majitelů dne 5. 7. 2023 mezi 10. – 13. hod. zdarma. Děkujeme!

Moravská národní obec, z. s.

Foto Pivovar Dalešice a Horácké noviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *