ZÁMEK OŘECHOV – Přátelství vyústilo v založení Italsko-Moravské asociace

Dne 30. listopadu 2011 byla na zámku v Ořechově (okres Uherské Hradiště), za účasti nového italského velvyslance v ČR — J. E. Pasquale D´Avino, založena Italsko–Moravská kulturní a historická asociace, o. s., které má mimo Prahu sloužit k vzájemnému poznávání obou zemí. „Za těch dvanáct let pobytu v Česku jsem zjistil, že Praha Moravu tak trochu přehlíží. Vznik asociace nám umožní uskutečňovat na Moravě řadu kulturně společenských akcí s účastí italské strany,“ vysvětlil před akcí Alessandro Alagia, majitel zámku a zakladatel asociace.
 

 
Proslov Alessandra Alagia
(redakčně kráceno)
 
   „Dnes zahajujeme novou cestu, kterou mně ukázal svou energií a dynamikou úžasný člověk […], italský velvyslanec, Jeho Excelence J. E. Pasquale D´Avino […]. Během našeho prvního setkání v červnu mně vnukl myšlenku vytvořit asociaci, která by propagovala italské historické a kulturní hodnoty mimo Prahu a vytvořila by tak součinnost mezi Itálií a Moravou. A právě o to jsem se v posledních letech neustále snažil. Do této aktivity jsem se pustil s velkým nadšením a hned jsem zapojil některé krajany — a především jsem se vždycky setkával s optimismem a velkým nadšením. Výsledek toho, že tento nápad, který mi vnukla Jeho Excelence byl víc než dobrý, máme dnes večer před očima. Jsou zde přítomny jak italské, tak i české osobnosti a především zástupci různých oborů — a právě to bylo naším cílem. Asociace, která dnes vzniká, má název Italsko-Moravská historicko kulturní asociace […], jejíž cílem je šíření a prolínání obou našich kultur. Budeme se snažit vytvářet zajímavé aktivity, abychom zapojili více lidí a budeme organizovat akce, jako koncerty, festivaly, výstavy a kurzy italského jazyka […]. Velmi rád zde vidím společnost tolika přátel, neboť právě kvůli této atmosféře jsem se odvážil čelit této výzvě a vytvořit prostředí, kde se mohu setkávat s přáteli a trávit klidné a šťastné chvíle v jejich společnosti bez jakéhokoli jiného motivu, než je potěšení být spolu a láska k umění, kultuře a našim národům.“
 
Proslov Jeho Excelence J. E. Pasquale D´Avina
(redakčně kráceno)
 
   „Myslím že právě umění a kultura je hlavním nositelem a jakýmsi mostem, který pomáhá spojovat naše dva národy — italský a moravský prvek, a právě přátelství v oblasti kultury a historie bude díky nově vzniklé asociaci určitě prosperovat […]. Chci zdůraznit, že ze strany mé a ze strany mé ženy budu tyto aktivity vždycky podporovat […]. Doufám, že přátelství mezi našimi dvěma národy se tak bude dále rozvíjet. Přeji Vám hodně úspěchů.“
 

Logo asociace — Italsko–Moravská kulturní a historická asociace, o. s.

 
Ilustrační obrázek — Italsko–Moravská kulturní a historická asociace, o. s.
 
Byť tato událost byla také důležitá, velmi zajímavá a pro náš region absolutně atypická. Že by tady nějaký movitý člověk, ať Čech, Moravan nebo cizinec takto usiloval o něco obecně prospěšného pro místo, kde žije a zem, z níž přišel?
(RB — Velkolepý italský večer na Slovácku...)

 

V Ořechově vznikla Italsko-Moravské asociace
Velkolepý italský večer na Slovácku…
Nový velvyslanec Itálie se zajímal…
 
Fotogalerie 1
Fotogalerie 2

 
 
 


 

 

2 odpovědi na “ZÁMEK OŘECHOV – Přátelství vyústilo v založení Italsko-Moravské asociace”

  1. Podle mne je to přelomové okamžik, v dnešní době,kdy nevíme,jak to dopadne s EU, je dobré dávat světu, že exiistuje Morava, která je odlišná od Čech. Že Morava není Praha.

  2. Italové vyrábějí v Litovli sýr Velká Morava. Je výtečný a prodává se dobře u nás i v samotné Itálii. Na export jde 90% výrobků.
    (V Brně mají speciální prodejnu na Radnické ul.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *