Nový projekt MNO – Kopie moravského meče pro hrad Veveří

Setkání MNO

Novým projektem Moravské národní obce je výroba kopie moravského meče, který v 18. století patřil moravskému hejtmanovi Františku Karlovi hraběti Libštejnskému z Kolowrat. Tento mimořádně cenný historický předmět byl objeven teprve nedávno. Jde o ceremoniální meč Moravského markrabství, který je podle historiků pro Moravany tak cenný, jako pro Čechy české korunovační klenoty. Poprvé byl s velkým ohlasem vystaven loni na zámku ve Valticích, kde se na něj přišlo podívat přes 9 000 lidí.


Cílem projektu je výroba kopie meče moravského hejtmana Františka hraběte z Kolowrat a jeho trvalé vystavení na hradě Veveří. Zde by se měl stát jádrem připravované expozice připomínající dobu, kdy Veveří bylo v majetku vládců Moravy a sloužilo k uchování nejcennějších zemských klenotů a insignií. Snahou je meč dokončit a předat počátkem dubna na zahájení turistické sezony kastelánovi hradu Mgr. Petru Fedorovi. K této akci je zvažováno uspořádat i Slavnosti moravského meče.

 
Moravský meč
Moravský meč v rukou kastelána zámku ve Valticích
 

V dosavadním průběhu práce na projektu bylo velmi složité nalézt mečíře, který by byl schopen meč vyrobit. Mnohé jeho kovové části jsou totiž krásně zdobené a jejich výroba bude velmi náročná. Uspěli jsme u pátého mečíře v pořadí – pana Pavla Skryji, který ve svém oboru patří k uznávaným mistrům. Více o jeho práci naleznete zde. V uplynulých dnech při jednání s předsedou MNO, ing. Jaroslavem Krábkem, byly dohodnuty základní – postupné kroky při spolupráci na výrobě meče. Bylo přijato navrhované řešení, vyrobit zdobené části zbraně litím a následně je rytecky dokončit. Tato varianta sice zcela neodpovídá použité výrobní technologii zdobných částí původního meče, je ale několikanásobně levnější a pro laika nerozpoznatelná. Nyní se jedná o případné spolupráci s Technickým muzeem Brno, kde by se do výroby meče mohli zapojit i odborníci z tamní metalurgické laboratoře.

V dalším období nás čeká jednání se zástupci rodiny Kolowratů. Ti vystavují originál meče ve svém zámku v Rychnově nad Kněžnou. Meč neprodají a ani trvale na Moravu nezapůjčí, neboť jde o významný rodový majetek, který mají v držení již 300 let. Jeho krátkodobá zápůjčka pro možnost zhotovení kopie se však jeví reálnou. Rádi bychom pro projekt získali záštitu jihomoravského hejtmana Michala Haška, jenž se hlásí k moravským tradicím. Před časem podpořil naši iniciativu Za vyvěšování moravských vlajek na den patronů Moravy sv. Cyrila a Metoděje na radnicích. Podpora hejtmana by nám jistě pomohla při hledání sponzorů. Podle hrubých odhadů by výroba kopie meče i s pochvou – zvolenou technologií, měla přijít na přibližně 100 000 Kč. Při použití původní technologie – rytí zdobných částí z plného materiálu, by dokonce dosáhla téměř 250 000 Kč. Získat i nižší částku nebude snadné, přestože má MNO již určitý obnos přislíben.

Pevně věříme, že projekt kopie moravského meče je po akci moravská vlajka dalším činem, který podnítí především v mladých lidech zájem o poznávání Moravy, její kultury, tradic a bohaté historie. Další informace k projektu se dovíte na připravovaném Dni Za Moravu!, jenž se uskuteční již 25. září v centru Brna a na který Vás srdečně zveme.

Jedna odpověď na “Nový projekt MNO – Kopie moravského meče pro hrad Veveří”

  1. Rad bych vedel, jak veci pokracuji a jestli je mozne uverejnit fotografie zde, jako poracovani prispevku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *