HABRŮVKA – Pamětní zápis v obecní kronice

Od roku 2011 se obec Habrůvka na Blanensku pravidelně připojuje k iniciativě „Za vyvěšování moravské vlajky“ na obecním úřadě v Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. července), kterou organizačně zabezpečuje občanské sdružení Mo­ravská národní obec.
Letos v květnu při volbách do evropského parlamentu jsem měl jako člen volební komise tu čest, nahlédnout do obecní kroniky. Potěšil mne pamětní zápis z roku 2011.
Na stranách 197 a 198 se píše:

 
     „Naše obec se zařadila mezi 130 obcí, které 5. července na státní svátek ‚Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Meto­děje‘ vyvěsily na budově obecního úřadu Moravskou vlaku. V roce 1848 poslanci moravského sněmu schválili ‚moravskou ústavu‘, kde v 5. článku se přesně definuje zemský znak a zemské barvy. ‚Země moravská podrží dosavadní svůj erb zemský, orlici vpravo hledící, v poli modrém červeno zlatě kostkovanou. Zemskou vlajku tvoří dva vodorovné pruhy, horní pruh je žlutý a spodní červený.‘ Z důvodů odlišení od podobných vlajek, je počátkem 21. století na zemskou vlajku přidáván moravský zemský znak. Naše obec se takto připojila k výzvě ‚Moravské národní obce‘. Jedná se o iniciativu, která si klade za cíl obnovu užívání historických symbolů a barev Moravy. Je to kulturní čin.“
 
Tolik zápis v obecní kronice.
 
     Jsem rád, že se naše obec věrně drží tradice, započaté pamětním zápisem v obecní kronice. Moravská žluto-červená zemská vlajka se stala samozřejmou součástí oslav svátku svatých Cyrila a Metoděje. Věřím, že tomu tak bude i za sto a více let. Až další generace jednou otevřou starou obecní kroniku a naleznou tento zápis, budou nalézat kořeny historie obce ve které žijí a celé naší krásné země Moravy.
 
Chtěl bych tímto podnítit ostatní radnice a kronikáře, aby se inspirovali tímto příkladem.
 

Z Habrůvky Za Moravu!


 
 
 
 

Antonín Ševčík

 

regionální zmocněnec vlajkové iniciativy

 

člen místního sdružení MNO Blanensko

 
 
 

 

 

 
5. července 2014
 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *