Nová interaktivní mapa hranice Moravy

Víte, které obce se rozkládají na obou stranách zemské hranice? A které se jí jenom dotýkají. Slyšeli jste o moravských enklávách ve Slezsku?
 
Nová interaktivní mapa historických zemí zobrazuje příslušnost jednotlivých obcích podle stavu před začleněním zemí do Československa v roce 1918. Dále zde naleznete poslední průběh česko-moravské hranice a její překryv se současnými krajskými hranicemi. Najeďte kurzorem myši na obec nebo úsek hranice pro zobrazení více informací.

9 odpovědí na “Nová interaktivní mapa hranice Moravy”

  1. Rakouské Slezsko před rokem 1918 obsahovalo celé Těšínsko s Bílskem. Také zde chybí opomíjená moravská enkláva Ketř (dnes v Polsku). V Čechách je potřeba vyznačit ještě Zástavu chebskou, Vévodství zákupské, Vévodství frýdlantské, Vévodství krumlovské a části Dolního (Pruského) Slezska na severu Čech. Na pomezí Moravy i Rakouského a Pruského Slezska je třeba vyznačit ještě Knížectví niské (část / Dolní Slezsko), Knížectví opavské (část / Morava-Horní Slezsko), Knížectví krnovské (část / Morava-Horní Slezsko), Knížectví ratibořské (část / Horní Slezsko), Knížectví Těšínské (Horní Slezsko), Knížectví Bílské (Horní Slezsko). Oblast Pruského a Rakouského Slezska zjednodušit na Vévodství dolnoslezské a Vévodství hornoslezské, tak, jako jsou Morava Markrabstvím moravským a Čechy Královstvím českým.

  2. Moc pěkné. Na jednu obec v Čechách na Pardubicku jste zapomněli, takže je označena modře, ačkoliv leží uprostřed Čech. Tuším, že jde o katastr Moravanské.

  3. Zapomněli na obec nejenom na Pardubicku, ale i na jednu v Libereckém kraji (modře) a na jednu ve Středočeském kraji (modře). Jinak mapu chválím, výborný počin.

  4. Rád bych se zeptal, kdo to dělal a proč vůbec nezohlednil informace z wikipedie?! Jak to, že není vůbec zohledněno, že stávající katastrální hranice NEJSOU TOTOŽNÉ s hranicemi z doby existence zemí? Tudíž u Cikháje MÁ BÝT JASNĚ UVEDENO, ŽE LEŽÍ AJI V ČECHÁCH! A Cikháj není jedinou obcí, které se top týká! A pak zde máme aji obdobné obce, jejichž intravilán leží na Moravě, ale extravilán zasahuje do Slezska!

  5. Mimochodem v katastru obce Krásné je osada Mrhov, ležící v Čechách. Celé území, které bylo spolu s touto osadou překatastrováno z Čech, je mimochodem zmapováno v soustavě Gusterberské, zatímco Morava používá soustavu Svatoštěpánskou.

  6. Prostě pokud sami dobře víte, že zde máte experta na zemské hranice, tak s ním máte celou takovou mapu konzultovat! A víte dobře, že tím expertem jsem já!

  7. Ve svém vlastním článku o zemské hranici v Jihlavě jsem napsal tato slova:

    „Povědomí o přesném průběhu této hranice je však nevalné a to dokonce i mezi historiky, kteří si s oblibou ulehčují práci se zakreslením této hranice do současných map, kdy se snad ani nenamáhají nastudovat si dostatečně relevantní zdroje, jimiž jsou výlučně dobové katastrální mapy, vydané od 19. století do roku 1948. Dosud neexistuje snad žádná literatura nebo článek v novinách, či časopisech, které by tuto hranici popisovaly v souladu s těmito mapami.“

    A přesně stejná slova bych použil aji na mapu, kterou jste vytvořili.

  8. Jinak nesouhlas s Kennym. Toto je mapa, která má podchycovat zemskou příslušnost a nikoliv slezská knížectví nebo nějaké celky, které byly do Čech začleněné už někdy ve středověku nebo nejpozději v 18. století. A upozorňuju, že slezská knížectví byla zrušena před zavedením okresů.

  9. Šedé obce v Čechách – jsou to obce, které v posledních letech zanikly sloučením s jinou obcí (např. Hostovice u Pardubic), podobně na Moravě zas chybí některé obce vzniklé v posledních letech (např. Petrov nad Desnou, Želechovice nad Dřevnicí, Libhošť, Poličná, Krhová … ) a nedávné změny vojenských újezdů. Žádné zemské hranice se to ale nedotýká. Bude výhledově opraveno 🙂

    Mapa zatím poskytuje přehled příslušnosti obcí k zemím podle sídel – nezahrnuje drobné změny katastrů. To Krásné-Mrhov je chyba, opravíme. V další fázi by se mohla po rozkliknutí zobrazit podrobná – zpřesněná mapa, aspoň tam, kde bude k dispozici, údaj o přesahu katastrů přes zemskou hranici po úpravách katastrů můžeme dat do poznámky.

    Členění na knížectví nebo obce mimo ČR jsou už mimo rozsah této mapy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *