LETOVICE – prohlídka Muzea letovické keramiky

Jednou z mnoha novinek na našem seznamu pamětihodností zpřístupněných 5. července zdarma je muzeum letovické keramiky v Letovicích. Za výjimečnou možnost prohlédnout si tuto úctyhodnou sbírku děkujeme sběratelce a majitelce muzea paní Heleně Kalasové.
Dále už sama paní Helena Kalasová:
Ke zhlédnutí jsou dvě expozice, keramika z továrny Josefa Mrázka a sošky a reliéfy zhotovené v továrně Františka Pexidera.

Továrna na stolní nádobí Josefa Mrázka v Letovicích
Historie výroby Mrázkovy keramiky sahá do období první světové války. Svou firmu Czech Peasant Art Company založil a provozoval v USA. Jeho vřelý vztah k vlasti a aktivní zapojení se do protiválečného odboje vyústilo v úmysl pomoci nově vzniklé republice s nastartováním hospodářského rozvoje. Výsledkem byla stavba továrny na stolní nádobí v Letovicích, odkud expedoval měsíčně vagon keramických výrobků do USA.
V roce 1923 továrna zaměstnávala 180 mužů a žen. Každý rok Josef Mrázek přicházel se dvěma až třemi novými vzory. Snad největším oceněním pro jeho keramiku byla zlatá medaile na Světovém veletrhu ve Filadelfii v roce 1926.
Keramika Josefa Mrázka se vyráběla v Letovicích v letech 1918 – 1933.
Tato keramika má především hodně proměn co se týká vzorů a barev. Od květinových a lidových motivů až po kubistické a vitrážové. Jsou malovány v pásech, medailonech nebo jsou rozprostřeny téměř po celé keramice.
Podrobný proces výroby je popsán v publikaci Roberta J. Mrazka a Harolda R. Mrazka Josef Mrázek – umění keramiky. Překlad publikace vydalo v roce 2018 Muzeum letovické keramiky.
Stručně se dá říci, že se jednalo o proces dvojího vypalování. K dosažení pozoruhodných a výrazných barev experimentoval Mrázek s řadou pigmentů a věnoval tomu velkou pozornost, proto mají dodnes jeho barvy nádhernou sytost a jas.

Továrna F. Pexider a spol. továrna na šamotová kamna a keramiku se sídlem v Letovicích.
František Pexider se narodil v roce 1871 v Protivíně. Pracoval v proslulé keramičce v Laufu u Norimberku. František Pexider si zřídil svoji vlastní továrnu v Letovicích v roce 1925.
Podnik se zabýval výrobou kachlů na kamna a sporáky a také na figurální uměleckou keramiku.
Zaměstnával celkem 57 dělníků, 4 úředníky a 3 vlastníky podniku.
Zde vznikala velká řada uměleckých reliéfů a sošek podle modelů významných autorů, mezi nimi dominují Emil a Rudolf Hlavicové, František Hořava, František Úprka. Objevují se i plastiky Břetislava Bendy, Josefa Mařatky, Huberta Kovaříka, O. Waltera, M. Sedmíkové a dalších sochařů.
V roce 1948 byl podnik znárodněn zestátněním.

Muzeum je otevřeno shodně s galerií:
St, Čt, Pá, 14 – 18
So 9 – 13
Ne 14 – 18.
Kontakt:
Helena Kalasová, tel. 739 687 300, email: helenakalasova@seznam.cz
www.galeriepex/muzeum.cz

Art+ Letovická keramika Josefa Mrázka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *