Pokračujeme v doplňování Dějin moravského hnutí v datech

Před několika lety zpracovalo naše sdružení Dějiny moravského hnutí v datech (1968—2007). Následně byla podstatná část Dějin použita ve 2. vydání knihy Moravské letopisy od známého moravského historika doc. PhDr. Lubomíra Emila V. Havlíka, DrSc. Nejnověji z těchto Dějin čerpali také autoři první moravské učebnice Morava — dějiny země uprostřed Evropy. Jelikož se objevují další zajímavá fakta, svědectví a události, rozhodla se MNO doplnit výše uvedené Dějiny o nové závažné informace. Chceme vás vyzvat ke spolupráci. Napište nám či zavolejte, co by podle vás bylo vhodné v tomto přehledu zmínit, případně jaká fakta či výroky osobností doplnit. Materiály prosím posílejte Vladimíru Novotnému, místopředsedovi MNO.

 
E-mail: novotny@zamoravu.eu
Mobil: 731 183 041
 
Výzva se týká i informací ohledně emancipace Moravy na internetu a sociálních sítích. Chceme tak zmapovat i toto zcela nové pole působnosti promoravského úsilí.
 
Děkujeme!
 
 
 

V říjnu roku 1988 (za socialismu) četl mladý moravský patriot publikaci o Velké Moravě vydanou Melantrichem. A zde se dočetl, že Velká Morava byla prvním společným státem Čechů a Slováků. To ho popudilo, a tak do vydavatelství napsal, že to není pravda a že si moravské dějiny chce někdo přivlastnit. Odpověď byla rychlá a zajímavá. Třeba i v tom, že redaktor Dobeš (Pražák) považoval Moravany za národnost. Časem našemu mladému příteli došlo, že to za vlády totalitní KSČ bylo celkem odvážné tvrzení, nemyslíte?

 
Koncem 80. let (za socialismu) se jeden mladý moravský patriot rozhodl, že se dozví něco o Moravě. Proto napsal do časopisu MLADÝ SVĚT. Redaktor sice tak nějak odpověděl, ale reakce od ČSAV dodnes nepřišla, tj. více než 20 let. Dočká se?!

 
Další korespondenci mladého moravského vlastence s redaktorem z Prahy. Tentokrát z 10. 11. 1988. Opět upozorňujeme, že se jedná o dobu za vlády totalitní KSČ, kdy moravská národnost byla tabu. Proto je zajímavá reakce na moravský národ a státoprávní uspořádání ČSSR na konci dopisu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *