KROMĚŘÍŽ – prohlídka muzea Karla Kryla

Naše společenství pamětihodností přístupných ve svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje se rozrůstá o pozoruhodné muzeum Karla Kryla v Kroměříži. Milovali jsme ho, jeho písně, které se staly lidovým majetkem, dodnes nenechávají nikoho lhostejným.

Byl vizionář, ve své době viděl dál než my ostatní.

KAREL KRYL

Písničkář, básník, rebel, legenda, symbol protestu proti režimu a nesvobodě, Evropan, Čechoslovák, Moravan…

Netradičně pojatý prostor v suterénu Klubu Starý pivovar překvapí znalce života i tvorby kroměřížského rodáka Karla Kryla, ale i ty, kteří se se slavnou osobností hudebního, literárního, žurnalistického i společenského života teprve seznamují. Expozice Karla Kryla je odrazem Krylovy osobnosti a především jeho originálního díla plného radosti, vtipu a poetiky a zároveň smutku, sarkasmu a rozčarování. Nejde o klasické muzeum. Nevšední prostor klade důraz především na atmosféru a pocit a prostřednictvím multimediálního zážitku nechává na každém z návštěvníků, jak Kryla „uchopí“.

„Smyslem expozice je představit Karla Kryla nikoliv jako umělecko-politický fenomén, ale jako významnou komplexní osobnost naší kultury. Koncept je založen na scénické podpoře emocionálního působení Krylova díla bez důrazu na časovou osu a faktografii jeho života. Výstava tedy nebude „knihou“ v níž je nutné listovat ale sjednocující metaforickou scénou jeho děl…Základem expozice je zhmotnění Krylova pocitu „bezdomoví“, zvláštního pocitu obtížné včlenitelnosti někam domů, kde city nejsou zraňovány pokřiveností charakteru, zradou a nevěrností.“Ing. akad. arch. Jan Konečný CSc., autor expozice.

Karel Kryl, rodák z Kroměříže, pocházel z rodiny novojičínských knihtiskařů. Vystudoval střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, vystřídal několikero zaměstnání, ale především psal poezii a texty písní, které sám zpíval. Než byl nucen na podzim 1969 emigrovat, stal u nás proslulým. Stihl tu ještě vydat dlouhohrající desku Bratříčku, zavírej vrátka. V zahraničí Karel Kryl vystudoval žurnalistiku a dějiny umění a po revoluci zůstal domovem v Mnichově, kde byl programovým redaktorem rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Celou dobu také vystupoval na koncertech a po revoluci samozřejmě zpíval i Československu, kde nejdražší mu byla jeho rodná Morava. Nadšení ze sametové revoluce Krylovi vydrželo jen velmi krátce a začal kritizovat polistopadový společenský vývoj. Zemřel velmi náhle na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově, ve věku nedožitých 50 let.

Pátého července bude vstup do muzea Karla Kryla zdarma, velké poděkování patří řediteli Domu kultury, panu Mgr. Pavlu Sedláčkovi.

Informace a foto město Kroměříž

Lenka Holaňová, místopředsedkyně Moravské národní obce, z. s.

3 odpovědi na “KROMĚŘÍŽ – prohlídka muzea Karla Kryla”

  1. Dobry den, mozna jsem se jen prehledl, ale nikde jsem nanasel oteviraci dobu muzea K.Kryla, nejsem z Kromerize tak bych prosil o oteviraci dobu a kontakt na cloveka s kterym se muzu spojit, kdybych chtel zavitat. A diky, ze vam ani v dnesni dobe neni Kaja lhostejny, kdy lidi radi zapominaji na ostatni.

  2. Vážený pane Hannigu,
    děkujeme za Váš zájem o tuto významnou moravskou osobnost. Karel Kryl si to rozhodně zaslouží. Spolupráce Moravské národní obce s Muzeem Karla Kryla v Kroměříži se vstupem zdarma se týkala pouze 5. července 2023, celoročně je muzeum KK přístupné za obvyklých podmínek viz odkaz: http://expozicekryl.cz/?page_id=25

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *